Kathleen Steegmans KunstenaarEén van de dingen die ik vaak te horen krijg van bezoekers op tentoonstellingen is dat ‘ze niks van kunst kennen’. Mensen die weinig in contact komen met kunst vinden het vaak akelig als er naar hun mening gevraagd wordt.
Soms lopen ze zelfs weg als ze aangesproken worden… Niet omdat ze het niet interessant of mooi vinden, maar omdat ze bang zijn om onwetend over te komen.

Een belangrijk element om succesvol te worden als kunstenaar is dan ook om anderen te helpen begrijpen wat je doet en hoe dat waarde kan toevoegen aan hun leven. Om deze reden wil je je publiek betrekken bij wat je doet.

Laat niet alleen je werk zien, maar deel ook je artistieke reis, laat zien wat je bereikt hebt en zorg dat het duidelijk is voor mensen hoe ze van je kunnen kopen als ze dat willen.

Gebruik onderstaande tips om je kunst beter te verbinden met je publiek – zelfs als ze nul verstand van kunst hebben.

1. Sta eens in hun schoenen

Weet dat de gemiddelde persoon weinig tot geen kennis heeft over kunst. Het is jouw taak om hen te laten begrijpen wat je doet en waarom je het doet, zodat ze verliefd kunnen worden op je kunst.

Kunstenaars zeggen vaak dat hun werk “voor zichzelf spreekt”. Maar helaas: dat doet het niet. Je werk spreekt niet voor zichzelf omdat de meeste mensen niet dezelfde visuele taal spreken als jij. Het is een deel van je werk om het voor hen te interpreteren.

2. Oefen regelmatig en zoek naar ‘mooie woorden’ die passen bij je werk.

Denk eens na over woorden die je gebruikt om je kunst te beschrijven. Gebruik woorden die een beeld oproepen in plaats van louter informatieve informatie.

Voorbeeld: “Dit schilderij zou goed passen in een slaapkamer” is minder krachtig dan: “Dit schilderij voegt warmte, diepte en schoonheid aan je slaapkamer toe.”

Is je werk energiek of word je er rustig van, is het een blikvanger die van ver de aandacht trekt of geeft het je een zen gevoel? Ben je geïnspireerd door schoonheid of door de prachtige schoonheid van een idyllisch Toscaans landschap in het hartje van de zomer?

Word je geïnspireerd door vrouwen of door krachtige zelfstandige vrouwen die hun hart volgen en zo de wereld een beetje mooier maken? Hoe meer gevoel jij in je woorden kan leggen, hoe makkelijker het wordt voor anderen om je (kunst) te begrijpen.

Oefen ook regelmatig met spreken over je werk, dat kan je voor de spiegel doen, op video, door op tentoonstellingen actief gesprekken aan te gaan of regelmatig te schrijven over je werk. Hoe meer je over je werk en schrijft spreekt hoe makkelijker het zal worden.

3. Hou het simpel

Gebruik geen moeilijke woorden of ‘arty-farty-talk’. ;) Zoals eerder gezegd, we willen dat mensen ons begrijpen in plaats van een nog grotere afstand te creëren. Een vroegere coach vertelde mij ooit dat als een kind niet begrijpt waar je het over hebt, het eenvoudiger moet. Ik kan me daar wel in vinden. Jij?

4. Neem ‘zorgen’ weg

Mensen die nooit kunst kochten hebben vaak geen idee wat ze kunnen verwachten dus wees daar duidelijk over. Wat gebeurt er als ze willen kopen? Moeten ze het zelf meenemen of ga jij het leveren? Hoe moeten ze het ophangen of help jij daarbij? Moeten ze het laten inlijsten of is het ‘ready-to-hang’? Krijgen ze een factuur, certificaat of iets anders? …

5. Wees geduldig

Weet dat er weinig mensen zijn die ‘on the spot’ beslissen om een kunstwerk te kopen. Mensen moeten vaak even nadenken over een eventuele aankoop dus vraag hun gegevens als je merkt dat ze interesse hebben en volg op.

Geen antwoord na een eerste opvolging? Vraag het een tijdje later nog eens, kunst kopen is voor de meeste mensen geen prioriteit en kan al eens vergeten worden in de drukte van ons hedendaagse leven. Aan jou om hun eraan te herinneren en beschikbaar te zijn voor al hun mogelijke vragen.

Tot zover de tips. Ik hoop dat je er wat aan hebt! :)

Wil je hier verder mee aan de slag? Wil je een beter beeld op waar je naar toe wil en hoe je daar kan komen? Wil je meer weten over marketing, social media, video’s maken en tentoonstellingen organiseren?

Schrijf dan nu in voor de Do It Yourself editie van De Kunstacademie 2.0. Ik deel in de cursus alles wat ik zelf geleerd en ervaren heb op mijn pad naar zelfstandig kunstenaar.

Je krijgt toegang tot een online leerplatform met 8 uur aan inspirerende video’s die je kan bekijken wanneer het jou het beste uitkomt. Heb je vragen? Klik hier om mij een berichtje te sturen.

Creatieve groeten,

Kathleen Steegmans